IMAMO GA!

Stiglo je vrijeme kada svi traže recept za pincu Petre Jelenić, mnogi tvrde da bolju još nisu probali

Prestanite tražiti, najbolji recept za pincu najbolje hrvatske slastičarke donosimo u nastavku

Petra Jelenić najvažnije je ime hrvatske slastičarske scene. Osim što sama radi izvanredne slastice, koje se danas mogu isprobati u Salu na zagrebačkoj Opatovini, odgojila je velik broj mladih, danas izrazito uspješnih slastičara i podijelila nebrojeno mnogo recepata koji su nam iz godine u godinu velika inspiracija. Jedan od takvih je i onaj za pincu, koji je Petra s nama podijelila još prije 10-ak godina i od tada ga pred svaki Uskrs iznova čitamo i analiziramo, pažljivo pripremamo sastojke pa se bacamo na pripremu.

image
Berislava Picek/Cropix

U pitanju je recept kojem se i mnogi od vas rado vraćate pa nam se javljate s više nego pozitivnim dojmovima, i baš ga zato ponovno dijelimo i ove godine. Osim u nastavku, potražiti ga možete i na stranici Slatkopis, ali i na njezinom Instagram profilu koji, ako volite (stvarno) dobre slastice, svakako trebate zapratiti.

Sve što vam sada preostaje jest opskrbiti se potrebnim namirnicama, napraviti popis dragih ljudi kojima ćete pincu ove godine pokloniti i baciti se na posao. Samo, upozoravamo vas, pri pečenju ovog tradicionalnog slatkog kruha cijela će kuća zamirisati, a jedan komad odmah ćete poželjeti narezati i isprobati, stoga savjetujemo da odmah poduplate količinu tijesta kako bi vam koja meka, sočna, aromatična pinca ostala i za sam Uskrs.

image
Marko Miscevic/Cropix/

Trebat će vam:
500 g brašna

1 žličica soli

40 g svježeg kvasca /14 g suhog kvasca (mrva više, za svaki slučaj)

100 ml mlakog mlijeka

2 jaja

2 žumanjka

75 g šećera

50 g meda

1 mahuna vanilije

fino naribana korica 2 limuna

fino naribana korica 1 naranče

1 žlica ružine vodice, likera od ruže ili ako nemate, stavite dvaput više ruma ili neki drugi liker po želji (limončelo, naranča…)

1 žlica ruma

50 g maslaca sobne temperature

50 g svinjske masti sobne temperature (ili kokosovo ulje)
Priprema:
Kvasac otopite u 100 ml mlijeka, dodati malo brašna, 2 do 3 žlice od ukupne količine i žličicu šećera. U ostatak brašna dodajte uzašli kvas i sve ostale sastojke. Izradite u glatku smjesu. Miješajte tijesto dok se ne odvoji od stijenki kalupa. Ako je tvrdo, dodajte još malo mlijeka. Dobro izrađeno tijesto ostavite oko jedan sat na toplome da se diže i udvostruči. Dignuto tijesto potom premijesite te pustite da se još jednom diže. Podijelite tijesto na dva dijela, oblikujte pince, odnosno loptice i stavite ih na toplo da se dignu za trećinu, oko 10 do 15 minuta. Pince premažite razmućenim jajetom (na jedno jaje dodati 1 žlicu vode). Zarežite škarama ili nožem oblik križa i staviti ih peći u pećnicu na 160 stupnjeva oko 25 minuta. Provjerite štapićem jesu li pečene - kada ga izvadite, štapić mora ostati suh. Ohladite pa tek tada poslužite.

JAKO VAŽNO!

Sve navedene namirnice moraju biti sobne temperature.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 20:18