ČUDA PRIRODE

Ovu biljku čupate kao korov i bacate, a ne znate da je najbolji lijek za pluća

 /SHUTTERSTOCK

Poljska preslica je narodni lijek za upalu pluća i druge plućne bolesti. Ime joj vjerojatno dolazi zbog mjesta gdje se najčešće nalazila – a to su neobrađena polja u poljoprivrednim krajevima. Preslica je jedno od najboljih sredstava za liječenje pluća, kako kod kroničnog bronhitisa tako i kod plućnih krvarenja pa čak i kod tuberkuloze pluća.

Prema najnovijim rezultatima istraživanja smiruju se i najteža krvarenja pluća redovitim uzimanjem čaja od preslice. Uz pomoć tzv. »terapije silicijskom kiselinom« postiže se izlječenje tuberkuloznih procesa na plućima, ako se tokom mjeseci pa čak i kroz čitavu godinu trajno uzima iz ove biljke silicijska kiselina.

Teško oboljelo i već neotporno plućno tkivo, ne samo da će se učvrstiti dodavanjem silicijske kiseline iz preslice, nego će doći do zacijeljenja dijelova pluća, tzv. kaverna. Uz to će se uskoro pojaviti i drugi pokazatelji ljekovitosti: najčešće bez apetita, oslabljeni bolesnik s temperaturom koja stalno pada i raste, ponovno će dobiti apetit nakon terapije s preslicom. Tjelesna snaga i težina takvog bolesnika ojačati će i povećati se, a prestati će i karakteristično noćno znojenje te stalno povišena temperatura.

Terapija

Preslica se može piti preventivno, kao čaj, ali kod priprema čajnih kura za plućne bolesti, a prije svega za liječenje plućne tuberkuloze, mora se količina preslice u terapiji povećati.

Uzimaju se 3 čajne žlice za jednu šalicu čaja. Nakon završetka ove čajne kure može se još kroz 3-4 tjedna piti čaj uobičajeno pripremljen (s jednom žlicom preslice) i s dodatkom meda.

Krvarenje

Kod krvarenja želuca također pomaže ova biljka. Pije se dnevna količina od 4 šalice čaja, ali tu količinu treba uzimati jedaćom žlicom, a ne piti. Sve 4 šalice pripreme se odjednom ujutro, a čaj se uzima ohlađen, mlak, tokom dana jedaćom žlicom.

VAŽNO:

Često se na žalost može pročitati da kod krvarenja iz pluća ili kod krvarenja iz želuca čaj od preslice treba piti ohlađen kao led, što je posve krivo. Vrlo je djelotvoran svježi sok preslice no taj se pije čajnom žlicom i malo razrijeđen vodom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. travanj 2024 20:09