PROFESOR MILOŠ

Stručnjak za Jutarnji: Milanović? Ovo je postalo mučenje! Ustavni sud? Postavlja se jedno važno pitanje

Nedvojbeno je da netko tko krši Ustav ne može biti mandatar ili predsjednik Vlade. To je sigurno, kaže profesor Matija Miloš

Miroslav Šeparović

 Damjan Tadic/Cropix

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović ustvrdio je danas da predsjednik Zoran Milanović ne može biti kandidat za mandatara za sastav vlade, ali ni premijer, ističući da svako drukčije tumačenje ugrožava višestranački parlamentarni demokratski ustavni poredak i vladavinu prava.

image
Screenshot HRT

Profesor na Katedri za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci Matija Miloš za Jutarnji je komentirao potez Ustavnog suda:

- Nedvojbeno je da netko tko krši Ustav ne može biti mandatar ili predsjednik Vlade. To je sigurno. Onaj tko krši Ustav ne bi smio obnašati ni jednu funkciju u državi. Jedino je pitanje je li to Ustavni sud trebao sada napraviti ili je prilikom prvog upozorenja trebao napomenuti da je moguća posljedica sudjelovanja predsjednika u izbornom procesu to da neće moći biti niti mandatar, niti premijer, te je li mogao dati šire obrazloženje od ovoga što je napisao - rekao je Miloš pa nastavio: - Osobno bih njihovo upozorenje čitao kao poziv političkim strankama da se drže Ustava. Na njima je ta odgovornost.

- Već vidimo po reakcijama Dalije Orešković, Anke Mrak Taritaš i Kreše Beljaka da zazivaju veći interes rušenja nekakvog koruptivnog poretka, ali kada u ime većeg interesa stavite Ustav po strani pitanje je radi čega ćete ga još staviti po strani.

Svakako Milanović ne može biti mandatar sve dok je predsjednik Republike. O tome nema govora dok ne podnese ostavku. Ako je mislio biti mandatar, onda je trebao dati ostavku već odavno, čim su objavljeni rezultati izbora. Kalkulacije hoću – neću, kako ću, to je samo po sebi daleko dubiozno. Svi koji se pozivaju na zaštitu volje građana bi trebali jako dobro razmisliti kako se to volja građana štiti zakulisnim igrama u koje oni nemaju uvida.

Doista je već postalo mučenje pitanje hoće li Milanović ili neće dati ostavku. Neka je podnese, ako misli, no prema ovome što je rekao Ustavni sud, on ne bi smio biti mandatar niti premijer.

Bjelodano je da ako hoćete obavljati državničku funkciju, da se morate držati Ustava, jer vam funkcija bez njega ne postoji - zaključio je Miloš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:45