STRAVA U NEW YORKU

Ovo je čovjek koji se zapalio ispred zgrade gdje se sudi Trumpu: ‘Ovo je samo kap u moru, najgore vam tek dolazi...‘

Max Azzarello na internetu je objavio tvrdnje o zavjeri establišmenta i bogataša, a nekoliko trenutaka kasnije se polio benzinom i zapalio

Prosvjed Maxa Azzarella ispred zgrade suda

 David Dee Delgado/Getty Images/Profimedia/David Dee Delgado/getty Images/profimedia

Policija je muškarca, koji se u stravičnom incidentu polio benzinom i zapalio ispred zgrade suda u New Yorku u kojoj se sudi bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, identificirala kao 27-godišnjeg Maxa Azzarella, koji je prije ovog incidenta bio nepoznat policiji i nije imao kriminalnu prošlost, objavila je policija.

Azzarello je na internetu objavljivao teoriju zavjere koju navodno kuje establišment, uključujući poduži članak na društvenoj mreži Substack u kojem se kritizira korumpirane političare, milijardere, a spominje čak i animiranu seriju Simpsone.

U dokumentu u stilu manifesta upozorava se na nadolazeći "apokaliptični fašistički udar na svijet".

‘Apokaliptični fašistički udar na svijet‘

On je u 13:30 sati po lokalnom vremenu ušao u park ispred zgrade suda gdje se odvija povijesno suđenje Trumpu, bacio u zrak letke - za koje se vjeruje da su povezani s njegovim objavama na Substacku - skinuo jaknu, polio se benzinom po glavi i zapalio se, kako su opisali potreseni svjedoci. Stravičan incident trajao je nekoliko minuta, nakon čega su vatru ugasili policijski službenici i sudsko osoblje.

U podužoj objavi Azzarello je sebe predstavio kao "istraživača".

Policija je objavila da njegova vozačka dozvola pokazuje da je rođen 1987. te da je rodom iz St. Augustinea na Floridi. Registriran je kao demokrat, a pohađao je Sveučilište Sjeverne Karoline od 2005. do 2009. godine, prema javnim podacima i njegovoj stranici na LinkedInu, kako prenosi Independent.

image

Snimka samozapaljenja u New Yorku

/Screenshot/x

Vjeruje se da je stigao u New York negdje između 13. i 19. travnja, iako su članovi obitelji koji su razgovarali s policijom izjavili da nisu znali da je on u New Yorku.

Nakon incidenta je rečeno da se Max Azzarello nalazi u "vrlo kritičnom stanju", ali da je živ te da se liječi u Weill Cornell Medicine Burn Center na Manhattanu.

Azzarello ima povijest objavljivanja teorija zavjere i vrijeđanja bogatih i moćnih osoba, naveli su djelatnici njujorške policije, koji su započeli pretraživati njegove profile na društvenim mrežama.

U svom statusu na Substacku naveo je da je čin samospaljivanja "ekstreman čin prosvjeda" protiv "totalitarne prijevare" i upozorio na nadolazeći "apokaliptični fašistički udar na svijet".

‘Ispričavam se‘

"Duboko se ispričavam svojim prijateljima i obitelji, svjedocima i onima koji su prvi reagirali na ovo što sam vam nanio ovu bol. Ali uvjeravam vas da je to kap u moru u usporedbi s onim što naša vlada namjerava učiniti", napisao je.

Na drugom mjestu u podužoj i pomalo nerazgovijetnoj objavi, Azzarello se osvrnuo na pokojnog pedofila Jeffreya Epsteina, kriptovalute i Simpsone, usporedivši se s Lisom Simpson u jednoj epizodi, napisavši da je "očajnički pokušavao uvjeriti prijatelje, obitelj i javnost da povjeruju u dokaze totalitarne prijevare na koje im pokušavam ukazati", ali su mu oni okretali leđa "s neprijateljstvom, apatijom i nevjericom".

Policija je rekla da Azzarello nije prekršio nikakve sigurnosne protokole prije incidenta, jer je Collect Pond Park u to vrijeme bio otvoren za javnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 06:12