ŠALABAHTER IZ FILMA

Najseksi glumica današnjice i zastrašujuće scene su dobitna kombinacija ‘Bezgrešne‘, ali...

Sydney Sweeney u ”Bezgrešnoj”

 Black Bear - Fifty-Fifty Films -/AFP/Profimedia
Redatelj Michael Moran u "Bezgrešnoj" balansira između psihološkog horora i groteske, a ne libi se ni pokazati ono čega se mainstream filmovi uglavnom klone

Dramski potencijal srednjovjekovnih samostana filmaši su prepoznali još 1960-ih godina. Filmovi smješteni u njima nerijetko su govorili o vjerskim progonima, potisnutoj seksualnosti, sukobu sakralnog i profanog općenitog, borbi protiv patrijarhata te drugim povezanim temama. Većinom su to žanrovski naslovi, ili hororci ili eksploatacijski filmovi, a njihova estetika definirana. Mlade se časne sestre u njima znaju prepustiti strastima, a tu su i razvratni autoriteti koji ili za njima žude ili ih žele kontrolirati.

Hororac "Bezgrešna" redatelja Michaela Mohana ("Voajeri", "Rezerviraj datum") koji je u hrvatska kina stigao 25. travnja sljednik je te višedesetljetne tradicije. Scenarij filma koji je napisao Andrew Lobel Hollywoodom je počeo kružiti još 2014. godine. Uočila ga je tada nepoznata mlada glumica Sidney Sweeney ("Euforija", "Bijeli lotos", "Samo ne ti"), međutim ulogu u njemu nije dobila jer se projekt ubrzo raspao.

Nakon što je ostvarila zapaženu ulogu u seriji "Euforija" i stekla nešto moći, Sweeney je kupila prava na scenarij i nazvala Mohana s kojim je 2021. napravila film "Voajeri" i koji joj je prije toga pomogao da dobije ulogu u Netflixovoj seriji "Everything Sucks!". Glumica je u listopadu 2022. godine odlučila da neće biti samo producentica filma već da će u njemu i glumiti. Mohan je rekao da se scenarij isprve bavio srednjoškolkama, ali da su one pretvorene u časne sestre. Redatelj je dodao da je mnoge scene u filmu inspirirao njegov katolički odgoj.

"Bezgrešna" je odmah po dolasku u hrvatska kina ostvarila poveći uspjeh, a kritičar Jutarnjeg lista Damjan Raknić donosi dva razloga zbog kojih biste je trebali pogledati i tri zbog kojih biste je trebali preskočiti.


Ispravak, 3. svibnja 2024. godine: Ime redatelja Michaela Mohana krivo je navedeno u videu. Kako nije bilo prilike da video snimi ponovno, ta je greška ispravljena u montaži

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 17:26