Pet razloga zašto je važno ići na redovite preglede u trudnoći

Kako osigurati siguran put kroz trudnoću? Dr. Darija Sadek iz Croatia poliklinike donosi praktične smjernice i ključne informacije o trudničkim pregledima i njihovoj važnosti za zdravlje majke i djeteta.

Croatia osiguranje

Trudnoća je jedinstveno razdoblje u životu žene koje zahtijeva posebnu brigu, a redoviti ginekološki pregledi igraju ključnu ulogu u osiguravanju zdravlja majke i djeteta. Razgovarali smo s istaknutom ginekologicom, dr. Darijom Sadek iz Croatia poliklinike, kako bismo otkrili važnost tih pregleda i dobili korisne savjete. Proučili smo pet ključnih razloga, ali i dodatne informacije koje će pomoći budućim majkama u održavanju optimalnog zdravlja tijekom trudnoće. Za početak, doktorica Sadek nas je uvela u temu s nekoliko osnovnih informacija o pregledima u trudnoći.

U prvom tromjesečju trudnoće, prvi pregled obično se obavlja između 7. i 8. tjedna, no u slučaju bolova, krvarenja ili prethodnih komplikacija, može se zakazati već u 5. tjednu. Ovaj inicijalni pregled razlikuje se od kasnijih, uključujući detaljan razgovor s ginekologom, mjerenje krvnog tlaka, visine i težine te analizu urina na proteine. Ginekološki pregled obuhvaća PAPA test, cervikalne briseve i ultrazvuk za potvrdu gestacijske dobi, broja plodova te utvrđivanje srčane akcije“ započela je doktorica pa pojasnila da se tijekom trudnoće, redoviti pregledi provode svakih četiri do pet tjedana kod jednoplodne trudnoće, češće u blizanačkim trudnoćama. U kasnijim tjednima, učestalost pregleda prilagođava se prema gestacijskoj dobi, s posebnim fokusom nakon 40. tjedna kako bi se pratila moguća komplikacija te preporučila indukcija poroda nakon 41. tjedna ako je sve u trudnoći uredno.

Kao pet najvažnijih razloga zašto redovito ići na preglede, Sadek navodi sljedeće:

1. Smanjenje rizika i predviđanje mogućih komplikacija

Redoviti ginekološki pregledi omogućuju rano otkrivanje i predviđanje potencijalnih komplikacija. Dr. Sadek naglašava važnost vađenja TSH iz krvi već u prvom tromjesječju kako bi se identificirala hipotireoza, a testovi poput OGTT-a u 24.-28. tjednu pomažu u ranoj dijagnozi gestacijskog dijabetesa. Također, praćenje tlaka i proteina u urinu redovitim pregledima ključno je za rano prepoznavanje preeklampsije.

2. Otkrivanje anomalija ploda

Dr. Sadek ističe važnost testova za otkrivanje kromosomskih anomalija, među kojima se ističe kombinirani probir. Ovaj probir obuhvaća mjerenje nuhalnog nabora ultrazvukom te biokemijski probir s određivanjem serumskih biljega PAPP-A i free ß-hCG, između 11. i 13. tjedna trudnoće. Na temelju rezultata, trudnice se svrstavaju u skupine s niskim, srednjim i visokim rizikom za kromosomske poremećaje. U slučaju visokog rizika, preporučuje se kariotipizacija ili druge metode poput CVS-a ili amniocenteze. Nadalje, postoje i NIPT testovi koji omogućuju neinvazivno prenatalno testiranje, analizirajući fragmente DNA ploda u krvi trudnice od 9. tjedna trudnoće s visokom osjetljivošću od približno 99%. Osim otkrivanja kromosomskih grešaka, test također pruža informacije o spolu djeteta. U razdoblju od 18. do 22. tjedna trudnoće rutinski se izvodi ultrazvučni pregled, poznat kao anomaly scan, koji pruža (dijagnostičke) informacije o morfologiji fetalnih organa. Važno je imati na umu ograničenja ultrazvuka te da se neke malformacije mogu otkriti tek u kasnijim pregledima.

3. Identifikacija rizičnih čimbenika za pobačaj ili prijevremeni porod

Ukoliko nisu obavljeni brisevi vrata maternice prije trudnoće, preporučuje se njihovo izvođenje između 12. i 16. tjedna trudnoće. Ovaj postupak obuhvaća briseve za ureaplazmu, mikoplazmu, klamidiju te analizu aerobnih i anaerobnih bakterija, zajedno s urinonkulturom. Doktorica Sadek objašnjava: „Ova dijagnostička mjera ima za cilj identifikaciju potencijalnih čimbenika koji bi mogli povećati rizik od spontanog pobačaja ili prijevremenog poroda“.

4. Precizni savjeti o prehrani

Tijekom trudnoće, vaša prehrana će zahtijevati prilagodbu kako bi zadovoljila prehrambene potrebe vaše bebe. Iz tog razloga, doktorica Sadek savjetuje da se kod svog liječnika obavezno informirate o preporučenom unosu hrane tijekom devet mjeseci trudnoće, uključujući preporuke o tome što biste trebali jesti, a što izbjegavati. „Naglasak na pravilnoj prehrani ključan je za optimalan razvoj vaše bebe. Preporučuje se redovito praćenje i provjera vaše krvi prije porođaja kako biste osigurali da primate adekvatan unos hranjivih tvari te kako biste spriječili rizik od anemije uzrokovane nedostatkom željeza“, zaključila je doktorica.

5. Praćenje razvoja ploda

Praćenje razvoja vašeg djeteta unutar maternice je ključno za procjenu njegovog zdravstvenog stanja. Tijekom prenatalnih pregleda, vaš liječnik će koristiti ultrazvuk kako bi pratio rast vašeg djeteta i (istraživao) mjerio Indeks plodove vode, odnosno količinu plodove vode. Ovi podaci su važni pokazatelji koji omogućuju prepoznavanje potencijalnih problema, poput zastoja rasta ploda, promjena u količini plodove vode, te eventualno planiranje ranijeg poroda kako bi se osiguralo zdravlje majke i djeteta“, pojašnjava dr. Sadek.

Redoviti ginekološki pregledi predstavljaju temeljnu praksu za osiguranje sigurne i zdrave trudnoće. Fokusirajući se na rano prepoznavanje, praćenje i upravljanje potencijalnim izazovima, ovi pregledi pružaju trudnicama povjerenje i podršku tijekom važnog razdoblja trudnoće.

Upravo uz vodstvo dr. Darije Sadek, i svih ostalih stručnjaka Croatia poliklinike diljem Hrvatske, trudnice mogu računati na predanost i stručnost tijekom svih faza trudnoće. Uz vrhunsku medicinsku opremu i stručan tim, osigurava se siguran i pozitivan tijek trudnoće, čime se stvaraju temelji za zdravu budućnost majke i djeteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 01:44