Zlatko Dalić

 Nick Potts/pa Images/profimedia
50 DANA DO EURA

Sjajne vijesti iz Uefe: Dalić će ovo sigurno iskoristiti, najveće veselje kod onih koji sanjaju reprezentaciju

‘Teško je izbaciti bilo koga od navedenih. Zapravo, teško je naći nekog boljeg od njih‘
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 25. travanj 2024. 19:57

Točno 50 dana uoči Eura, velika briga pala je s pleća Zlatka Dalića. Iako načelno mnogi razmišljaju kako se od Rusije do danas opisao "hard-core" dio reprezentacije, čineći ju svjetskom klasom, te da "vatreni" danas ne obiluju klasom koja ih je krasila prije šest godina, činjenica je ipak da je izbornik sa stručnim stožerom disperzirao kvalitetu te opet dobio značajnu mogućnost izbora. Upravo zbog toga, odluka Uefe kako se nominalna "lista 23" za Euro širi na "listu 26", sjajna je vijest za hrvatsku reprezentaciju.

Konture su jasne

Razlog je vrlo jasan: upravo ta tri imena donose veći izbor i mogućnosti, no i ta "wild-card" varijanta zalog je određene budućnosti, pozivnica u svijet velikih, koju će Dalić sigurno iskoristiti. A taj zalog, ujedno, i određenim bi klubovima mogao biti presudan. Nije tajna, sve do odluke o širenju popisa, Zlatko Dalić načelno je imao sigurno 18, pa vjerojatno i 19 mjesta. Još prije mjesec dana, naime, skicirajući Dalićevu fresku, nazreli smo sljedeća imena kao sigurne putnike: od vratara bili su to Dominik Livaković i Ivica Ivušić, u obrani su svoja mjesta "bezecirali" Josip Juranović, Josip Stanišić, Domagoj Vida, Josip Šutalo, Martin Erlić, Joško Gvardiol i Borna Sosa, veza je granit - Marcelo Brozović, Luka Modrić, Mateo Kovačić, Mario Pašalić i Lovro Majer, a u napadu su se "kristalizirali" Bruno Petković, Ante Budimir, (oporavljeni) Ivan Perišić, Andrej Kramarić, ali, prema našem mišljenju, i Luka Ivanušec, koji se povratkom u dres Feyenoorda nametao kao "zicer" zbog versatilnosti, ali i prijašnjih jakih zasluga.

- Teško je izbaciti bilo koga od navedenih. Zapravo, teško je naći nekog boljeg od njih, a tako otprilike rezoniraju i Dalić, ali i njegov stručni stožer. Mislim da će veća "vatra" biti za preostala mjesta, a pogotovo sada, što je u neku ruku i odlično. Nova tri mjesta napravit će dodatnu konkurenciju među igračima "ispod crte", ovih koji iz drugog, pa možda i trećeg reda ne odustaju od sna i Dalićeve pozivnice za Euro. A izbornik je na to i računao - reći će nam tijekom srijede blizak izvor Daliću i stožeru.

image

Zlatko Dalić

RONALD GORSIC Cropix

Nije, doduše, rekao ništa revolucionarno, ali jest potvrdio praktički jedinstveni stav gotovo cijele nogometne zajednice. Da se drugačije razvijala sezona, recimo, Belje, Šimića ili Frigana, da Musa nije otišao u MLS, da se unutar mlade reprezentacije isprofilirao netko tko bi mogao dati i neke druge taktičke varijante ili zaoštriti konkurenciju, onda bi izbor bio još zaoštreniji, ali ovako... Blizu Eura, praktički, točno je sedam imena. Jesu li oni sada i definitivno "unutra"? Prema našem mišljenju - da.

Izvjesni scenarij

Moguće je poneko iznenađenje, no u ovome času, uz gore nabrojanih 19, treći vratar najizvjesnije bit će Nediljko Labrović, a uz njega, naše je mišljenje, kofere mogu pakirati i Nikola Vlašić, Luka Sučić, Martin Baturina i Marko Pjaca. Ako je taj zbroj točan, to bi bilo 24 igrača. U prijevodu, ostat će mjesta za dvojicu. U projekcijama Jutarnjeg najbliži su tome Marin Pongračić i Marco Pašalić, no u defenzivnom dijelu ostavljamo otvorena vrata...

- Teško je sada potvrditi cijelu listu, ali na tragu našeg razgovora, činjenica jest da se u Savezu sigurno očekivalo i da Skočić oplemeni i dodatno isprofilira ponekog kandidata. Nažalost, ispalo je da on neke koje je "A selekcija" imala na radaru - na kraju uopće nije zvao. Imam dojam da je tim dečkima danas kredit kod seniora bitno manji nego prije, kada su bili mlađi. No, to je pitanje za Savez - javit će se i jedan dokazani HNL-stručnjak, želeći ostati anoniman kako ne bi ispalo da se negdje gura.

Možda se malo i boji javnog stava, iako, realno, za to nema potrebe. Teško je osporiti dojam da je Skočić umjesto da Daliću nudi dodatne mogućnosti, one postojeće - skresao. Ne (samo) rezultatom, već izborima igrača, a pogotovo igrom koja je bila ispod razine mlade hrvatske reprezentacije. I to jest validno pitanje za Savez, pogotovo u kontekstu bildanja reprezentacije za mundijalske kvalifikacije, a naposljetku i za sam Mundijal.

S obzirom na to da "klinaca" u navali nema, od ona dva mjesta potencijalna iznenađenja, dakle, u defenzivi, jedno je primarno rezervirano za Bornu Barišića, "vatrenog" zaslužnika i klasičnog lijevog beka, ali i Duju Ćaleta-Cara, te potencijalno HNL-iznenađenje u vidu Uremovića ili Sigura, dok u navali definitivno prije svih ima nade za Mislava Oršića, pogotovo ako u finišu sezone uhvati konkretniju minutažu u dresu Trabzonspora. Njegove zasluge, gard, podređenost momčadi, ali i igračke kvalitete vrlo kompatibilne s cijelim setom naših senatora, definitivno nisu zanemarive...

Linker
25. travanj 2024 19:58