UŽAS

Manijak s Pešče konačno dolijao, umirovljenice u kvartu odahnule: ‘Gurala je majku u kolicima. A on ju je opalio šakom!‘

Alen D. osuđen je na tri godine i četiri mjeseca: ‘Po izlasku iz Gline sam se zadužio kupujući drogu. Dug je dosegao 15.000 eura‘

Arhivska fotografija

 Goran Mehkek/Cropix

"Nakon izlaska iz kaznionice u Glini 2021. bio sam se zadužio kod nekih ljudi radi kupnje kokaina i marihuane. Te osobe ne želim imenovati jer su mi dolazile doma, prijetile supruzi i od nje tražili novac pa me na kraju ona ostavila. Dug je dosegao 15.000 eura. No nisam ga mogao vraćati pa sam činio kaznena djela po Peščenici. Jedino nisam jedno od tih što mi se stavlja na teret napravio. Inače, i mog oca sam financirao kradući jer je i on bio u Glini. Drogu konzumiram od 15. godine života, majka me napustila prije 11. godine a lani je izvršila suicid" – rekao je u svoju obranu Alen D. moleći sud da mu se i te okolnosti, kao olakotne, uzmu u obzir.

Unatoč svemu tome, njegova ranija osuđivanost u četiri navrata zbog razbojništava i teških krađa za sud ilustriraju kod tog specijalnog povratnika njegov obrazac ponašanja u vidu nepoštivanja pravnog poretka. A s obzirom na to da su mu na sve to, odabrane mete bile starije ženske osobe od kojih je najstarija imala 76 godina te mu nisu mogle pružiti konkretniji otpor niti pobjeći, a jedna je čak gurala staru majku u invalidskim kolicima, zagrebački sud mu je dosudio novu bezuvjetnu kaznu od tri godine i četiri mjeseca zbog pet razbojništava i jedne krađe. Ujedno mu je izrečena i sigurnosna mjera psihijatrijskog liječenja u trajanju od tri godine.

Njemu se stavlja na teret da je od 1. do 20. rujna u šest odrađenih napada na umirovljenice u zoni Doma za starije na Volovčici i preko puta na Ferenčici, Alen D. pričinio 3100 eura štete.

Pa je tako u razmaku od svega pet minuta na ulici kod staračkog doma 1. rujna oko 19.15 sati prišao ženi koja je gurala majku u invalidskim kolicima. Lijevom rukom ju je udario po usni te ju raskrvario, a desnom joj je zgrabio ogrlicu oko vrata i pobjegao. Ni pet minuta kasnije, dok je bježao, usput je orobio još jednu gospođu. Započeo je s njom razgovor da bi joj najednom naglo prišao, rukom uhvatio donji dio čeljusti te ga stiskati i zatim joj glavu odgurivati prema gore. Drugom rukom joj je, pak, istrgnuo pleteni zlatni lančić s kojim je nestao niz ulicu.

Četiri dana kasnije u pola bijela dana na parkiralištu trgovine prišao je ženi koja je stajala pored vozila. Otrgnuo joj je zlatnu ogrlicu s privjescima i otrčao preko ceste. Nasilan je nastavio biti i narednih puta, a jednu od umirovljenica je pratio po ulasku u zgradu. Ušao je s njom u lift i čim je krenuo, fizički je nasrnuo na nju. S obje ruke ju je uhvatio za ovratnik majice koji joj je potrgao nakon čega je objema rukama počeo joj povlačiti ogrlicu oko vrata sve dok ista nije puknula. Lopov je pobjegao sa zlatninom, a umirovljenici je ostalo crvenilo na vratu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 09:39