‘NOVA ERA PROBLEMA‘

Kina ponosno objavila snimku svemirske baze na Mjesecu, svi su primijetili bizaran detalj: ‘Je li ovo sprdnja?!‘

Zasad nije jasno radi li se o duhovitoj opaski iz Kine ili urnebesnom previdu

Svemirska letjelica NASA-e na snimci o kineskim planovima za bazu na Mjesecu

 CNSA

Kineska nacionalna svemirska agencija (CNSA) objavila je videozapis svog koncepta baze na Mjesecu koju planiraju razvijati idućih nekoliko desetljeća.

Prije tjedan dana objavili su videozapis u sklopu obilježavanja Dana svemira, a riječ je o projektu zvanom Međunarodna lunarna istraživačka postaja (ILRS), koji su 2021. zajednički najavile Kina i Rusija.

Kina sada predvodi inicijativu za bazu na Mjesecu te pokušava privući međunarodne partnere za taj grandiozni pothvat. Do sada su se pridružile Rusija, Venezuela, Pakistan, Azerbajdžan, Bjelorusija, Južnoafrička Republika, Egipat, Tajland i Nikaragva.

Ambiciozni videozapis prikazuje dosadašnje uspješne misije kineskog svemirskog programa. Projekt je zamišljen kao sveobuhvatna znanstvena eksperimentalna baza koja će ugostiti interdisciplinarne istraživačke aktivnosti usmjerene na istraživanje i korištenje Mjeseca.

Videozapis također sadrži jednu bizarnu zanimljivost - u jednoj trenutku u pozadini se vidi zastarjela NASA-ina svemirska letjelica.

Zasad nije jasno radi li se o duhovitoj opaski iz Kine ili urnebesnom previdu, budući da je ta letjelica umirovljena 2011. godine, a jasno je da NASA i Kina uopće ne surađuju međusobno niti bi to smjeli.

Novinar za svemirska pitanja Jack Kuhr kasnije je primijetio da je državna kineska televizija CGTN smislila podjednako urnebesan način da sakrije NASA-in shuttle.

- Stavili su staru pouzdanu zamućenu traku preko letjelice, napisao je na X-u.

I na X-u je prikaz kineskih planova na Mjesecu i pojavljivanje NASA-ine letjelice izazvao brojne reakcije.

Mnogi korisnici na X-u su se zapitali je li ovo nekakva sprdnja.

- Obzirom da su kineski komunisti krali izume poput SSSR-a ne mogu reći da sam iznenađen, napisao je jedan korisnik na X-u.

- Stiže nova era problema s Kinezima, poručio je drugi korisnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 07:08