PRVI VOJNIK NORVEŠKE

‘Upozoravao sam, a nitko me nije slušao! Nikad nisu bili jači, a sve su nam bliži. Zabrinut sam...‘

Šef norveških oružanih snaga kaže da je zabrinut po pitanju Rusije i ne vidi kratkoročno vojno rješenje u Ukrajini

Eirik Kristoffersen

 Lise Aserud/Afp

General Eirik Kristoffersen, norveški najviši vojni časnik, ističe da je potpora Ukrajini njegov glavni prioritet za ovu godinu te upozorava da je bez više zapadne pomoći Kijev u stvarnoj opasnosti.

"Zabrinut sam", rekao je šef norveških oružanih snaga za Breaking Defense tijekom nedavnog posjeta Washingtonu, kada su ga pitali kako vidi sukob u Ukrajini u nadolazećim mjesecima.

"Rekao sam to u siječnju prošle godine - ne vidim kratkoročno vojno rješenje u Ukrajini", istaknuo je. "Puno puta sam ušutkan jer smo svi bili željni osigurati da Ukrajina pobijedi u proljetnoj ofenzivi. No, nisam vidio da ulažemo dovoljno u Ukrajinu i još uvijek mislim da ne ulažemo dovoljno u podršku. Stoga moramo nastaviti s tim", dodao je.

Kristoffersenovi komentari stižu prije objave novog sigurnosnog sporazuma između Norveške i Ukrajine prošlog ponedjeljka. Prema sporazumu, koji će biti službeno potpisan naknadno, Oslo se obvezao pružiti "dugoročnu vojnu, političku, financijsku i humanitarnu potporu Ukrajini", navodi se u izjavi ministra vanjskih poslova Espena Bartha Eidea.

‘Ključna je protuzračna obrana‘

Iako je malo detalja pratilo objavu sporazuma, Kristoffersen je ukazao na jedno područje u kojem bi Norveška potencijalno mogla pomoći. "Rekao sam, i dalje govorim, da je protuzračna obrana trenutačno ključna za Ukrajinu".

Šef norveške vojske kaže da je impresioniran onim što je Ukrajina uspjela učiniti, posebno zato što posljednjih šest mjeseci nije imala dovoljno oružja za borbu.

Kristoffersen se posebno osvrnuo na ono što je Ukrajina uspjela učiniti na Crnom moru bez vlastite mornarice. No, upozorava, ruska vojska napreduje brže nego što je očekivao, dijelom zato što je Moskva, kako kaže, u osnovi prešla u ratnu ekonomiju i sada je u stanju proizvoditi oružje većom stopom nego prošle godine.

"Imam jači osjećaj hitnosti 2024. nego što sam imao 2023." u vezi toga koliko brzo Rusija može ponovno naoružati svoju vojsku, rekao je. "Modernizirane ili obnovljene ruske snage sada su nam bliže nego što bih rekao prije godinu dana, što se temelji na onome što dobivaju od Irana, Sjeverne Koreje i kako su u osnovi uspjeli izbjeći efekt sankcija koji sam očekivao da će imati".

Također, vojno gledajući, Kremlj usvaja lekcije iz neuspjele invazije 2022. godine, upozorio je Kristoffersen.

"Oni su naučili lekcije i to koriste. Mislim da im je trebalo nešto vremena. Mislim da su Ukrajinci u početku bili puno inovativniji. Ali ako imate vrlo hijerarhijski postavljen sustav, nakon što ste naučili neke lekcije i to želite implementirati, oni to mogu učiniti brzo", navodi norveški general. "Dakle, ako prelaze sa sustava s ljudskom posadom na sustave bez ljudske posade u jednom području, onda kada to odluče učiniti, to će ići brzo", upozorio je Kristoffersen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:02