SANIRANJE ŠTETE

Xi nakon pet godina u Europi, stiže u jedine tri države koje su mu sklone, pogledajte kako danas izgleda Beograd

Lani je uvoz električnih vozila iz Kine u EU dosegnuo 11,5 milijardi dolara, a Xi će lobirati protiv vođenja carina EU

‘Zapadna kapija Beograda‘ ukrašena kineskom zastavom

 Snimio čitatelj/

Kineski predsjednik Xi Jinping sljedeći tjedan stiže u Europu, prvi put nakon pet godina, u atmosferi napetosti zbog optužbi za špijunažu, kineske podrške Rusiji u ratu u Ukrajini i najave mogućeg uvođenja carine na električne automobile iz Kine. Posjetit će Francusku, Mađarsku i Srbiju, tri europske zemlje vjerojatno najviše sklone Kini, rekla je za Foreign Policy Yun Sun iz američkog Stimson centra. Kina želi zadržati bliskost s Europom, Xi želi "upravljati štetom" nastalom zbog kineskog stajališta o ratu u Ukrajini, ocjenjuje Yun Sun.

Pitanje Tajvana

Xi Jinping prvo dolazi u Pariz, u ponedjeljak će se sastati s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen. Lani je Macron tijekom posjeta Pekingu izazvao kontroverzu izjavom da se Francuska neće nužno uvijek slagati sa SAD-om u vanjskoj politici, aludirajući na Tajvan, podsjeća AP. Kineski predsjednik poveo je tada Macrona na rijetko osobno putovanje u Guangzhou, piše Guardian. Macron će mu uzvratiti organiziranjem posjeta Hautes-Pyrénéesu, planinskoj regiji Francuske. Xi će potom posjetiti Mađarsku i Srbiju.

image

Francuski predsjednik lani je izazvao kontroverze kad je rekao da Francuska neće nužno uvijek slijediti SAD u vanjskoj politici, aludirajući na Tajvan. U slučaju kineskog napada, SAD obećava vojnu pomoć Taipeiju

Jacques Witt/Afp

Posjet dolazi u trenutku kada Kina pokušava izbjeći trgovinski rat s EU, piše britanski The Guardian. Kina je veliki europski trgovinski partner, a prošlog mjeseca u Kinu je putovao njemački kancelar Olaf Scholz. Prije toga Scholz i Macron pozvali su na ‘ponovno uravnoteženje‘ trgovinskih odnosa EU i Kine. U rujnu je Ursula von der Leyen upozorila da je svjetsko tržište preplavljeno prejeftinim električnim automobilima čije su cijene umjetno niske zahvaljujući "golemim državnim subvencijama". EU je pokrenula istragu o kineskim subvencijama proizvođačima vjetroturbina, solarnih ploča, e-automobila i vlakova. Kinezi prodaju vjetroturbine 50 posto jeftinije od cijena u Europi. U četvrtak je europski povjerenik za trgovinu nagovijestio da bi carine na kineska električna vozila mogle biti uvedene do lipnja. Prošle je godine uvoz električnih vozila iz Kine u EU dosegnuo 11,5 milijardi dolara, prema Rhodium Groupu. S druge strane, Europa stalno inzistira na tome da Xi izvrši pritisak na ruskog predsjednika Vladimira Putina da prekine rat u Ukrajini.

Shen Dingli, stručnjak za međunarodne odnose iz Šangaja, kaže da je za Kinu pitanje Tajvana važnije od Ukrajine. Macron je lani u travnju, nakon što je posjetio Peking s poslovnom delegacijom koja je brojila 50 ljudi te se vratio s 18 sporazuma o suradnji francuskih i kineskih tvrtki, dignuo mnogo prašine kad je novinarima rekao da Europa ne bi trebala slijediti Ameriku po pitanju Tajvana. Predsjednik Joe Biden više je puta rekao da će SAD vojno braniti Tajvan ako Kina pokuša osvojiti otok.

Huaweijeva baza

U veljači su Kina i Mađarska potpisale sporazum o sigurnosnoj suradnji koji je zabrinuo druge članice EU. Mađarska je Huaweijeva najveća baza izvan Kine, a uskoro će imati prvu europsku tvornicu kineskih električnih automobila BYD. Xi u Beograd dolazi u povodu 25. godišnjice američkog bombardiranja kineskog veleposlanstva, pri čemu su ubijena tri kineska novinara. Taj posjet ima posebnu simboličku težinu, piše Guardian, i objašnjava kineski neprijateljski stav prema NATO-u kao dio razloga zašto je Peking nastavio podržavati Putina.

image

Premijer Mađarske smatra se velikim saveznikom Kine i Rusije. Kinezi u Debrecinu grade tvornicu baterija za električna vozila vrijednu 7,3 milijarde eura, što je dosad najveća inozemna investicija u Mađarskoj

Andrea Verdelli/Afp

Mađarska i Srbija su 2014. sklopile sporazum s Kinom o modernizaciji željeznice između Budimpešte i Beograda, što je dio kineskog plana "Pojas i put" za povezivanje s grčkom lukom Pirej pod kineskom kontrolom. Ta je luka ulazna točka kineskoj robi u središnju i istočnu Europu, podsjeća AP. Kina trenutačno u mađarskom Debrecinu gradi tvornicu baterija za električna vozila, vrijednu 7,3 milijarde eura, što je dosad najveća inozemna investicija u Mađarskoj.

UOČI POSJETA

Vučić: "Molit ću kineskog predsjednika Xija da sagledaju mogućnost investicije u tvornicu letećih automobila u Srbiji"

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će od kineskog lidera tražiti pokretanje tvornice lokomotiva i vlakova, podsjećajući da je Srbija imala tvornice vlakova u Smederevskoj Palanci i Kraljevu. U Srbiju su stigli kineski vlakovi i uskoro će biti predstavljeni. Istaknuo je da europski proizvođači ne mogu napraviti dovoljno vlakova jer se sve više traže. Rekao je da će moliti kineskog predsjednika "da se sagledaju mogućnosti oko električnih automobila, oko letećih automobila, taksija", da bi možda neka kineska kompanija koja kombinira modernu tehnologiju i umjetnu inteligenciju uložila u Srbiju.

U čast posjeta predsjednika Kine od 8. svibnja će se na javnoj televiziji RTS prikazati serija "Drevne kineske mudrosti koje je citirao Xi Jinping", u produkciji Kineske medijske grupe. Vučić je kineskom lideru zahvalio i za investiciju u željezaru Smederevo. "Spasio je tada više od 10.000 radnih mjesta", ustvrdio je Vučić. Sporazum o slobodnoj trgovini stupa na snagu 1. srpnja: ukupna razmjena dosegnula je 6,1 milijardu dolara. "Vjerujem da ćemo to udvostručiti ili utrostručiti u narednih 10 godina, ili čak i više od toga", rekao je Vučić. U vezi s Tajvanom, rekao je da Srbija snažno podržava princip jedne Kine. "Kina je uvijek bila na strani međunarodnog prava i uvijek nas je podržavala, kao što smo mi uvijek podržavali Kinu. Tajvan je Kina. I točka", rekao je Vučić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 13:58